Złote zasady przygotowania posiłków dla dzieci

Złote zasady przygotowania posiłków to spis kilku niezwykle cennych porady, dzięki którym zapewnisz zdrowszą dietę swojemu dziecku.

jak przygotować posiłek dla dziecka

Złote zasady przygotowania posiłków to spis kilku niezwykle cennych porady, dzięki którym zapewnisz zdrowszą dietę swojemu dziecku.

  • Jadłospis powinien być urozmaicony, uwzględniający preferencje smakowe malucha.
  • W diecie energicznego, szybko rozwijającego się dziecka powinno się znaleźć dużo warzyw, owoców i produktów zbożowych, a także sporo mleka i jego przetworów.
  • Owoce i warzywa trzeba obierać bardzo cienko lub wcale. Najwięcej witamin znajduje się w nich tuż pod skórką i najlepiej podawać na surowo. Gotowanie niszczy witaminę C, która jest ich największym bogactwem. Jeśli musimy jarzyny ugotować, róbmy to tak, aby starty witamin były jak najmniejsze. Najlepiej gotować je na parze albo pod przykryciem, po wrzuceniu do małej ilości wrzątku.
  • W zimie, gdy wybór warzyw i owoców jest najmniejszy, warto korzystać z mrożonek. Mrożone owoce i warzywa zachowują wszystkie właściwości świeżych.
  • Nie należy nadmiernie rozdrabniać produktów, bo choć przyspiesza to spożycie posiłku przez dziecko, to nie pozwala mu nauczyć się gryźć twardsze pożywienie. W przyszłości może niechętnie jeść produkty wymagające gryzienia.
  • Nie należy nadmiernie solić lub dosładzać potraw dla dzieci gdyż wykształca to nieprawidłowe nawyki żywieniowe, które później sprzyjają nadwadze i nadciśnieniu
  • Smażone mięso może znaleźć się na dziecięcym talerzu najwyżej raz w tygodniu. Dla malucha znacznie zdrowsze jest mięso pieczone lub gotowane.
  • Nie należy podawać zupy przygotowanych na wywarach mięsnych. Mięso lepiej ugotować w osobnym garnuszku i dodać do zupy.
  • Codzienna dieta małego dziecka powinna zawierać odpowiednią ilość płynów. Małe dziecko potrzebuje w ciągu doby około 2 litrów płynów, wliczając w to wodę zawartą w sokach, owocach, warzywach i zupach. Podstawowymi płynami w diecie małego dziecka są wody mineralne niegazowane, kefiry, jogurty, koktajle mleczno-owocowe, soki owocowo-warzywne, herbatki owocowo-ziołowe.
  • Wybierając wodę mineralną dla swojego malucha pamiętajmy, że nie może ona zawierać azotynów, dopuszczalne są w niej jedynie śladowe ilości azotanów (0,29 mg/100 ml).
  • Nie należy unikać produktów uważanych za alergizujące bez wyraźnych wskazań, po ukończeniu roku dziecko powinno próbować i przyzwyczajać się do różnorodnych produktów. Zbyt monotonna dieta może prowadzić do niedoborów i ograniczać apetyt malucha.
  • Nie należy przenosić do żywienia małych dzieci zasad żywienia dorosłych, a głównie ograniczania tłuszczu, cholesterolu, jajek, a także żywienia wyłącznie produktami o dużej zawartości błonnika (razowe pieczywo, grube kasze, otręby, duża ilość surowych warzyw).
  • Maluchy powinny jeść pieczywo z masłem i dużo jajek (nawet jedno dziennie). Tłuszcze zwierzęce i potrawy zwierające cholesterol, które dorośli powinni jeść z umiarem, dzieciom nie szkodzą. Przeciwnie - są potrzebne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Do wieku przedszkolnego dzieciom nie ogranicza się łatwo strawnych tłuszczów (masło, oleje) i cholesterolu, gdyż uczestniczą one w budowie układu nerwowego i innych tkanek organizmu.

 

fot.
Fotolia