Świeże maliny są w sprzedaży tylko kilka tygodni w roku, dlatego koniecznie daj poznać ich smak twojemu dziecku i zrób przecier malinowy, który można podać niemowlętom po 7 miesiącu.
Jak przygotować przecier z malin?
Składniki na przecier z malin
- ½ szklanki malin
- 10 ml przegotowanej wody mineralnej
- łyżeczka kleiku ryżowego
Niezbędne przybory kuchenne
- sitko
- miseczki
- łyżka
Sposób przyrządzenia przecieru z malin
Maliny umyj i przetrzyj przez gęste sitko. W ciepłej wodzie rozprowadź kleik. Do kleiku dodaj przetarte owoce i wymieszaj.
Uwagi
- Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj wodę.
- Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.
- Od 11 miesiąca możesz podawać z jogurtem naturalnym.
fot.
Fotolia