Ciasteczkowy szał

Święta domowymi ciasteczkami pachnące, poznaj ciasteczkowe ciekawostki 

ciasteczka dla dzieci
Święta tuż tuż, zapewne domowe porządki rozpoczęte pełną parą, maluchy piszą listy do Mikołaja, a jego pomocnicy starają się spełnić oczekiwania najbliższych. Sposób obchodzenia świąt nie jest wszędzie jednakowy i różni się ze względu na wyznawaną religię czy światopogląd, ale są dwie rzeczy wspólne dla wielu ludzi na świecie. W tym okresie obdarowujemy się prezentami i pieczemy ciasteczka. Zapach domowych wypieków jest jednym z tych, które kojarzą się z ciepłem domowego ogniska.

Wspólne pieczenie ciastek jest fantastycznym sposobem na spędzanie czasu z małym dzieckiem. Niewiele jest takich czynności, przy których dziecko skupi się na dłużej, jak właśnie wyrabianie ciasta i wykrawanie ciasteczek foremkami czy utaczanie ciastowych kulek.

Przygotowanie ciasta na ciasteczka jest niezwykle proste na dokładkę zajmuje niewiele czasu, a pieczenie to kwestia kilkunastu minut. Mają jeszcze inne zalety - zawsze wychodzą, są smaczne, można zrobić z nich ozdoby na choinkę i można je przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym blaszanym pojemniku.
Ciekawostki

Średniowieczni ARABOWIE przywiązywali do jedzenia ogromną wagę. Muzułmanie spożywali wielkie ilości rozmaitych słodyczy - ciastka, cukierki, biszkopty, suche ciasteczka, słodzone orzechy i owoce. Na luksusowych przyjęciach podawano specjalny przysmak - faludadż - z miodu i mąki kartoflanej oraz masy migdałowej albo owoców, często nadziewany pistacją lub orzechami laskowymi.

W siedemnastowiecznej HOLANDII wypiekano ciastka oraz blisko 50 gatunków biszkoptów. Pieczono je z anyżkiem, na maśle, na słoninie, na cukrze, melasie, z konfiturami, czereśniami, rodzynkami i nadawano rozmaite kształty.

 
fot.
Fotolia