Jabłko jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Ojczyzną jabłoni są Chiny, to właśnie stamtąd przywędrowały do Europy. Nadejście jesieni kojarzy się z wsypem jabłek w wielu odmianach, niedostępnych o innej porze roku.
Jabłko jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Ojczyzną jabłoni są Chiny, to właśnie stamtąd przywędrowały do Europy. Nadejście jesieni kojarzy się z wsypem jabłek w wielu odmianach, niedostępnych o innej porze roku. Jabłka to niezwykle smaczne i zdrowe owoce, na dodatek dostępne właściwie na całym świecie. Znanych jest ponad 10 tys. odmian. Różnią się one nie tylko wielkością, kształtem, kolorem, ale także smakiem, aromatem i zastosowaniem w kuchni.
Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C. Najbogatsze w tę witaminę są surowe, małe dojrzałe owoce, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Gromadzi się ona pod skórką, dlatego najlepiej jeść, gotować i piec owoce nieobrane.
Jabłka należy przygotować przed samym spożyciem, aby nie straciły smaku i wartości odżywczych. Im dłużej będziemy je poddawać obróbce termicznej, tym większe będą straty witaminy C. Noże lub tarki do obierania jabłek powinny być wykonane ze stali nierdzewnej. Jabłka zawierające spore ilości witaminy C wolniej ciemnieją po obraniu.