Paluszki rybne po 24 miesiącu

Smaczne domowe paluszki rybne. Zaopatrz się w podane składniki i do dzieła!

przepis na paluszki rybne

Składniki na paluszki rybne dla dzieci 

  • 60 dag filetów z dorsza lub innej ryby morskiej
  • czerstwa bułka kajzerka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • jajko
  • dymka
  • łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 5-6 łyżek tartej bułki
  • 3 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • biały pieprz

Niezbędne przybory kuchenne do przygotowania paluszków rybnych dla dzieci 

  • blender
  • nóż
  • deska do krojenia
  • miseczka
  • patelnia
  • maszynka do mielenia

Paluszki rybne dla dzieci – sposób przyrządzenia 

Bułkę namocz w naturalnym jogurcie. Dymkę oczyść, drobno posiekaj i zeszklij na maśle.

Fileciki rybne przepuść przez maszynkę razem z namoczoną i odciśniętą kajzerką. Dodaj dymkę, jajko i koperek. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu.
Całość zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Z masy formuj nie za długie wałeczki grubości palca.

Paluszki obtocz w tartej bułce. Usmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

 

fot.
Fotolia