Ryba pod beszamelem po 12 miesiącu

Zapiekany rybny filet pod beszamelem smaczny i delikatny. Danie dobre dla całej rodziny!

przepisy z rybą dla dzieci
Składniki
  • mrożony rybny filet
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  •  pieprz, gałka muszkatołowa
Niezbędne przybory kuchenne
  • garnek
  • patelnia
  • żaroodporny półmisek
  • łyżka cedzakowa
  • nóż
Sposób przyrządzenia

W garnku zagotuj mleko, włóż filet. Doprowadź całość do wrzenia i trzymaj na małym ogniu pod przykryciem, aż ryba zmięknie. Rybę wyjmij ułóż na półmisku. Do mleka dodaj przyprawy, przestudź.
Na patelni roztop masło, dodaj mąkę, wymieszaj. Stopniowo, cały czas mieszając wlewaj mleko, w którym gotowała się ryba. Podgrzewaj, aż do zagotowania się i zgęstnienia sosu. Gdyby w sosie potworzyły się grudki, przetrzyj przez gęste sitko.
Sosem polej rybę i wstaw do piekarnika pod rozgrzany grill na 5-10 minut, aż się wierzchnia warstwa beszamelu zetnie.
fot.
Fotolia