Zapiekany rybny filet pod beszamelem smaczny i delikatny. Danie dobre dla całej rodziny!
Składniki
Niezbędne przybory kuchenne
- mrożony rybny filet
- szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia
- garnek
- patelnia
- żaroodporny półmisek
- łyżka cedzakowa
- nóż
W garnku zagotuj mleko, włóż filet. Doprowadź całość do wrzenia i trzymaj na małym ogniu pod przykryciem, aż ryba zmięknie. Rybę wyjmij ułóż na półmisku. Do mleka dodaj przyprawy, przestudź.
Na patelni roztop masło, dodaj mąkę, wymieszaj. Stopniowo, cały czas mieszając wlewaj mleko, w którym gotowała się ryba. Podgrzewaj, aż do zagotowania się i zgęstnienia sosu. Gdyby w sosie potworzyły się grudki, przetrzyj przez gęste sitko.
Sosem polej rybę i wstaw do piekarnika pod rozgrzany grill na 5-10 minut, aż się wierzchnia warstwa beszamelu zetnie.
fot.
Fotolia