Podstawowe zasady higieny obowiązujące przy przygotowywaniu posiłków.
Podstawowe zasady higieny obowiązujące przy przygotowywaniu posiłków.
- pamiętaj też o myciu rąk przy zmianie czynności - bezwzględnie zawsze wtedy, gdy skończysz myć czy kroić mięso lub po myciu i rozbijaniu skorupek jaj.
- trzymaj surowe jedzenie z dala od innych produktów
- zawsze używaj osobnej deski do surowego mięsa
- co jakiś czas zmieniaj deski do krojenia na nowe
- bardzo starannie myj przed użyciem skorupki jajek, w ciepłej wodzie, szczoteczką i mydłem, zwłaszcza jeśli jajka nie będą długo gotowane lub smażone,
- jeśli podgrzewasz obiad z poprzedniego dnia, pamiętaj, by potrawę doprowadzić do wrzenia, zmniejsz temperaturę dokładnie i wymieszaj
- zamrażaj żywność bezzwłocznie po przyniesieniu jej do domu
- pamiętaj, że nigdy nie wolno zamrażać dwa razy tego samego produktu - jeśli mrożonka w drodze do domu rozmrozi się zużyj ją tego dnia
- rozmrażaj żywność w lodówce, kuchence mikrofalowej lub zimnej wodzie
fot.
Fotolia