BHP w kuchni

Podstawowe zasady higieny obowiązujące przy przygotowywaniu posiłków.

bhp w kuchni

Podstawowe zasady higieny obowiązujące przy przygotowywaniu posiłków.

  • pamiętaj też o myciu rąk przy zmianie czynności - bezwzględnie zawsze wtedy, gdy skończysz myć czy kroić mięso lub po myciu i rozbijaniu skorupek jaj.
  • trzymaj surowe jedzenie z dala od innych produktów
  • zawsze używaj osobnej deski do surowego mięsa
  • co jakiś czas zmieniaj deski do krojenia na nowe
  • bardzo starannie myj przed użyciem skorupki jajek, w ciepłej wodzie, szczoteczką i mydłem, zwłaszcza jeśli jajka nie będą długo gotowane lub smażone,
  • jeśli podgrzewasz obiad z poprzedniego dnia, pamiętaj, by potrawę doprowadzić do wrzenia, zmniejsz temperaturę dokładnie i wymieszaj
  • zamrażaj żywność bezzwłocznie po przyniesieniu jej do domu
  • pamiętaj, że nigdy nie wolno zamrażać dwa razy tego samego produktu - jeśli mrożonka w drodze do domu rozmrozi się zużyj ją tego dnia
  • rozmrażaj żywność w lodówce, kuchence mikrofalowej lub zimnej wodzie

 

fot.
Fotolia