Pasteryzacja to najprostsza metoda utrwalania przetworów za pomocą wysokiej temperatury.
Pasteryzacja to najprostsza metoda utrwalania przetworów za pomocą wysokiej temperatury
Pasteryzacja słoików z zakrętką (twist off) przez gotowanie
Przetwory przełożyć do słoików tak, aby u góry pozostała wolna przestrzeń (ok. 1,5-2 cm). Napełnione słoiki lekko zakręcić, na pół obrotu (nie dokręcać do końca).
Słoiki wstawić do dużego garnka, na dnie którego znajdować powinna się ścierka lub papier (izolacja taka chroni słoiki przed przegrzaniem i pękaniem). Wstawione słoiki nie powinny się stykać. Można je owinąć szmatką.
Następnie należy wlać wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików. Woda powinna sięgać do wysokości 1 cm poniżej pokrywek. Naczynie ze słoikami trzeba przykryć.
Czas pasteryzacji liczy się od momentu, gdy woda zacznie się gotować. Wówczas należy zmniejszyć ogień i trzymać przetwory w gorącej wodzie tak długo jak podano w przepisie dla danej pojemności słoika.
Po zakończeniu pasteryzacji, wyjąć słoiki i dokręcić wieczka.
Pasteryzacja w piekarniku w słoikach z zakrętką (twist-off)
Przetwory przełożyć do słoików tak, aby u góry pozostała wolna przestrzeń (ok. 1,5-2 cm). Napełnione słoiki lekko zakręcić, na pół obrotu (nie dokręcać do końca).
Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 170 C, wstawić słoiki na najniższą półkę i poczekać, aż w słoikach zaczną powstawać bąbelki. Wówczas obniżyć temperaturę do 130 C.
Po pasteryzacji wyłączyć piekarnik, a słoiki pozostawić w nim jeszcze na ok. 30 minut. Dokręcić wieczka.
Jak długo pasteryzować słoiki na przetwory
Czas pasteryzacji zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania.
Pojemność opakowania | czas pasteryzacji | |
Przetwory włożone do słoika na gorąco | ||
słoik - 0,5 litra (1/2 kg) | 20 minut | |
słoik - 1 litr (1 kg) | 25 minut | |
Przetwory włożone do słoika na zimno | ||
słoik - 0,5 litra (1/2 kg) | 25 minut | |
słoik - 1 litr (1 kg) | 30 minut |