Omlet palce lizać w wersji na słono ze szpinakiem i fetą, możesz go przygotować dla niemowlęcia po 24 miesiącu. Danie dobre dla całej rodziny!
Prosty przepis na omlet ze szpinakiem
Omlet palce lizać w wersji na słono ze szpinakiem i fetą, możesz go przygotować dla niemowlęcia po 24 miesiącu. Danie dobre dla całej rodziny
Składniki na omlet
- garść świeżego szpinaku,
- 3 jajka,
- łyżka mąki
- łyżka mleka
- 2-3 łyżki masła,
- 2 łyżki pokruszonego sera feta
- zmiażdżony mały ząbek czosnku
- pieprz
Niezbędne przybory kuchenne
- deska do krojenia
- nóż
- mikser
- miska
- patelnia
Jak przygotować omlet ze szpinakiem
Szpinak dokładnie myj, posiekaj i zalej wrzątkiem na ok. 5min. Odcedź.
Jajka wybij do wysokiego naczynia dodaj szczyptę soli i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach, aż jajka się spienią. Do jajek dodaj mąkę i mleko, zmiksuj.
Dodaj szpinak, pieprz i czosnek i wszystko razem wymieszaj.
Na patelni roztop masło, wlej masę omletową i smaż, aż wierzch omletu będzie lekko ścięty. Posyp omlet fetą. Delikatnie wciśnij ser w masę jajeczną i przewróć na drugą stronę. Dosłownie chwilkę dosmaż. I gotowe.