Pyszny omlet ze świeża cukinia i ziołami, możesz go przygotować dla niemowlęcia po 18 miesiącu. Danie dobre dla całej rodziny!
Pyszny omlet ze świeżą cukinia i ziołami, możesz go przygotować dla niemowlęcia po 18 miesiącu. Danie dobre dla całej rodziny!
Składniki na omlet z cukinią
- mała cukinia,
- 1 mała dymka,
- 4 jajka
- 2 łyżki masła,
- szczypta soli i pieprzu
- zioła prowansalskie
Jak przygotować omlet z cukinią dla dziecka
Niezbędne przybory kuchenne
- deska do krojenia
- nóż
- tarka
- patelnia
- miska
- ściereczka kuchenna
Sposób przyrządzenia omletu z cukinią
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Utartą cukinię wyłóż na czystą ściereczkę i odciśnij nadmiar soku ( możesz to też zrobić na sitku).
Dymkę drobno pokrój.
Jajka wybij do miseczki dodaj przyprawy i roztrzep.
Na patelni roztop masło i podduś dymkę. Dodaj cukinię i wszystko razem duś mieszając ok. 5 min. Cukinie rozprowadź po całej patelni i delikatnie wlej roztrzepane jajka. Patelnię przykryj i zostaw masę na wolnym ogniu aż stężeje. Kiedy spód będzie już sztywny delikatnie przełóż omlet na drugą stronę i dosmaż.
Jak przewrócić omlet na drugą stronę?
Jeśli nie możesz sobie poradzić z przełożeniem omletu - jest na to bardzo prosty sposób. Zsuń omlet z patelni na talerz, patelnie połóż do góry dnem na omlecie i przekręć wszystko do góry nogami - i możesz smażyć drugą stronę omletu. Możesz też omlet smażyć na małej patelni, wtedy przekładanie nie jest takie kłopotliwe.