Domowe suszone jabłka do doskonała przegryzka dla małych i dużych. Właściwie jabłkowe chipsy robią się same.
Prosty przepis na suszone jabłka dla dzieci i dorosłych
Domowe suszone jabłka do doskonała przegryzka dla małych i dużych. Właściwie jabłkowe chipsy robią się same.
Składniki na suszone jabłka
- 2 ładne duże jabłka
- szczypta sproszkowanego cynamonu
- szczypta sproszkowanego imbiru
- 100 ml wody wmieszanej z kilkoma kroplami cytryny
Sposób suszenia jabłek w piekarniku
Piekarnik nagrzewamy do 100C. Szykujemy sobie dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wykładamy je papierem do pieczenia.
Jabłka myjemy a następnie wycinamy takim specjalnym wycinakiem gniazda nasienne, następnie jabłka kroimy na cienkie krążki i układamy na blaszce. Szybko smarujemy każdy krążek wodą z cytryną (żeby nie szczerniały) i posypujemy cynamonem i imbirem.
Można tez niczym nie posypywać, jak kto lubi.
Blachy wstawiamy do piekarnika i suszymy jabłka przez ok. 3h (warto sprawdzić w instrukcji własnego piekarnika, jakie producent zaleca ustawienia dla suszenia)
Jabłkowe chipsy są naprawdę pyszne (i zdrowe) u nas znikają znacznie szybciej niż się je robi.