Czerwona fasola w sosie pomidorowym, pożywne danie dla dziecka
SkładnikiNiezbędne przybory kuchenne
- garść fasoli czerwonej
- mała cebula
- łodyga selera naciowego
- oliwa z oliwek
- łyżka dobrego koncentratu pomidorowego
- posiekana natka pietruszki
- pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia
- miska
- garnek
- patelnia
Fasolę opłucz i zalej na noc wodą o temp. pokojowej. Rano wodę odlej i gotuj w nowej do miękkości ok. 1,5h.
Cebulę drobno pokrój. Selera pokrój na małe kawałki. Na patelnię nalej oliwę chwilę podgrzej, dodaj cebulę i selera. Kiedy cebula się zeszklij, dodaj ugotowaną fasolę. Dodaj koncentrat, podlej wodą, wymieszaj. Podawaj z kawałkiem chleba, makaronem, lub ryżem.
fot.
Fotolia