Jabłkowe placki po 18 miesiącu

Pyszne szybko znikające placki z tartym jabłkiem

przepisy dla dzieci i niemowląt

Składniki

  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki mleka modyfikowanego
  • żółtko
  • jabłko starte na grubej tarce
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ćwierć łyżeczki cynamonu
  • olej z pestek winogron

Niezbędne przybory kuchenne

  • nóż
  • miska
  • mikser
  • tarka
  • patelnia

Sposób przyrządzania:

Do miski wlej mleko, dodaj żółtko i ubij, by się dokładnie połączyły. Wsyp mąkę, cały czas ubijając. Gdy ciasto będzie gładkie odstaw je na 15 -30 min. Następnie zetrzyj jabłko na tarce o grubych oczkach dodaj do ciasta i wymieszaj.

Rozgrzej teflonową patelnię. Wlej na nią kilka kropel oleju i rozprowadź ją pędzlem po całej powierzchni.

Zmniejsz nieco gaz. Nakładaj po łyżce ciasta. Gdy się przypiecze, obróć na drugą stronę.

fot.
Fotolia