Pyszne szybko znikające placki z tartym jabłkiem
Składniki
- pół szklanki mąki
- pół szklanki mleka modyfikowanego
- żółtko
- jabłko starte na grubej tarce
- szczypta gałki muszkatołowej
- ćwierć łyżeczki cynamonu
- olej z pestek winogron
Niezbędne przybory kuchenne
- nóż
- miska
- mikser
- tarka
- patelnia
Sposób przyrządzania:
Do miski wlej mleko, dodaj żółtko i ubij, by się dokładnie połączyły. Wsyp mąkę, cały czas ubijając. Gdy ciasto będzie gładkie odstaw je na 15 -30 min. Następnie zetrzyj jabłko na tarce o grubych oczkach dodaj do ciasta i wymieszaj.
Rozgrzej teflonową patelnię. Wlej na nią kilka kropel oleju i rozprowadź ją pędzlem po całej powierzchni.
Zmniejsz nieco gaz. Nakładaj po łyżce ciasta. Gdy się przypiecze, obróć na drugą stronę.
fot.
Fotolia