Złociste placuszki z mąką kukurydzianą
Składniki
- szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- ok. ½ szklanki mleka
- łyżeczka masła
- małe opakowanie cukru waniliowego
- jajo
- jabłko
- cukier puder
- łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- olej z pestek winogron
Niezbędne przybory kuchenne
- nóż
- miska
- patelnia
- garnek
- mikser
Sposób przyrządzania:
W misce wymieszaj obie maki, cukier waniliowy, jajko, proszek.
W garnuszku zagrzej mleko, dodaj masło i wymieszaj aż się rozpuści. - Mleko ma być ciepłe, a niegorące.
Przelej mleko do miski i połącz wszystkie składniki mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego - jeżeli jest za gęste dodaj mleka, jeśli za rzadkie maki.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę dodaj do masy.
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką małe i smaż z obu stron na złoty kolor. Możesz posypać cukrem pudrem.
fot.
Fotolia