Złociste placuszki po 24 miesiącu

Złociste placuszki z mąką kukurydzianą

przepisy dla dzieci i niemowląt

Składniki

  • szklanka mąki pszennej
  • ½  szklanki mąki kukurydzianej
  • ok. ½  szklanki mleka
  • łyżeczka masła
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • jajo
  • jabłko
  • cukier puder
  • łyżeczka płaska proszku do pieczenia
  • olej z pestek winogron

Niezbędne przybory kuchenne

  • nóż
  • miska
  • patelnia
  • garnek
  • mikser

Sposób przyrządzania:

W misce wymieszaj obie maki, cukier waniliowy, jajko, proszek.
W garnuszku zagrzej mleko, dodaj masło i wymieszaj aż się rozpuści. - Mleko ma być ciepłe, a niegorące.
Przelej mleko do miski i połącz wszystkie składniki mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego - jeżeli jest za gęste dodaj mleka, jeśli za rzadkie maki.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę dodaj do masy.
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką małe i smaż z obu stron na złoty kolor. Możesz posypać cukrem pudrem.

fot.
Fotolia