Placki z ziemniaków i jabłek po 18 miesiącu

Chrupiące placki z ziemniaków i jabłek

placki z ziemniaków i jabłek

Składniki

  • 25 dag ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 30 ml (dwie łyżki) mleka
  • 3 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1 jabłko starte na tarce
  • 1 łyżka rodzynek
  • olej z pestek winogron

Niezbędne przybory kuchenne

  • garnek do ugotowania ziemniaków
  • ubijak do ziemniaków
  • miska
  • łyżka
  • patelnia

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki ugotuj (możesz je ugotować na parze), rozgnieć, wymieszaj z mlekiem i pozostaw do ostygnięcia.  Do wystudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajka, rodzynki i starte jabłko - wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej z pestek winogron, łyżka nabieraj masę i kładź na na patelni, smaż po kilka minut z każdej strony.

fot.
Fotolia