Chrupiące placki z ziemniaków i jabłek
Składniki
- 25 dag ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 30 ml (dwie łyżki) mleka
- 3 dag mąki
- 2 jajka
- 1 jabłko starte na tarce
- 1 łyżka rodzynek
- olej z pestek winogron
Niezbędne przybory kuchenne
- garnek do ugotowania ziemniaków
- ubijak do ziemniaków
- miska
- łyżka
- patelnia
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki ugotuj (możesz je ugotować na parze), rozgnieć, wymieszaj z mlekiem i pozostaw do ostygnięcia. Do wystudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajka, rodzynki i starte jabłko - wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej z pestek winogron, łyżka nabieraj masę i kładź na na patelni, smaż po kilka minut z każdej strony.
fot.
Fotolia