Racuchy drożdżowe z jabłkiem takie jak u mamy :-)
Prosty przepis na racuchy z jabłkami
Składniki na racuchy z jabłkami
- mąka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 szklanka mleka
- 25 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 -2 jabłka
- olej z pestek winogron
Niezbędne przybory kuchenne
- miseczka
- miska
- mikser
- nóż, łyżka
- patelnia
Sposób przyrządzenia racuszków dla dzieci
Drożdże przełóż do miseczki zasyp 2 łyżeczkami cukru i poczekaj aż się rozpuszczą. Następnie dodaj do nich szklankę ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw.
Do miski wybij jedno jajko i żółtko, wymieszaj mikserem. Dodaj płaską łyżkę mąki wymieszaj. Następnie przelej do miski drożdże wymieszane z mlekiem i miksuj dodając tyle maki by ciasto miało konsystencje gęstej śmietany.
Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Jabłka utrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kostkę dodaj do ciasta i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj zgrabne racuszki i smaż z obu stron na złoty kolor.
fot.
Fotolia