Pierogi z jagodami dla dziecka - przepis

Pierożki ze świeżymi jagodami dla małych i dużych pasibrzuchów to jedno ze smaczniejszych dań.

pierogi z jagodami przepis

Pierożki ze świeżymi jagodami dla małych i dużych pasibrzuchów to jedno ze smaczniejszych dań.

Składniki na pierogi z jagodami

  • ½ kg mąki poznańskiej
  • 250 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 50g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • jagody
  • śmietana jogurtowa
  • cynamon

Pierogi z jagodami

Niezbędne przybory kuchenne do przygotowania pierogów z jagodami

  • mała miska
  • duża miska
  • przesiewacz do mąki lub bardzo gęste sitko
  • stolnica
  • ścierka
  • duży garnek
  • łyżka cedzakowa

Sposób przyrządzenia pierogów z jagodami dla dziecka

W małej misce w ciepłej wodzie rozpuść masło.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i powoli wlewaj wodę z masłem cały czas mieszając. Dłonią wyrabiaj w misce ciasto do połączenia składników.
Kiedy składniki połączą się przełóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wrabiaj ciasto ok. 10 minut.

Kiedy ciasto będzie już wyrobione zrób z niego kule i włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut

Wyłóż ciasto na stolnice podsypana mąką i chwile je powyrabiaj, następnie podziel je na kilka części i kolejno każdą wałkuj na dość cienkie placki. Małą szklaneczką wykrawaj kółeczka.

Na środek kółka nałóż kilka jagód i zlepiaj brzegi palcami lub widelcem – jak potrafisz – ważne by zrobić to dokładnie, bo inaczej pierogi podczas gotowania rozpadną się.

Gotowe pierożki przykryj ściereczką żeby nie obsychały

W dużym garnku ok. 5 litrowym (ja nastawiam dwa duże garnki) zagotuj lekko osoloną wodę i kiedy woda będzie wrzała, partiami gotuj po ok. 12 pierogów – (ilość zależy od wielkości pierogów i wielkości garnka – w każdym razie lepiej wrzucać mniej niż za dużo, bo mogą się posklejać i porozpadać)

Kiedy włożysz pierogi na wrzątek woda przestanie bulgotać, jak tylko znowu zacznie wrzeć czekasz ok. 30 sekund i wyławiasz je łyżką cedzakowa.

Pierożki z jagodami smakują wybornie podane ze śmietaną jogurtową, cynamonem i brązowym cukrem.

Smacznego

Autor: Sylwia Stasiów

chucham, dmucham, pielęgnuje na osesek.pl

fot.
osesek.pl/ femimedia sylwia stasiów-porada