Nawet dieta mająca tylko niektóre elementy diety śródziemnomorskiej może obniżyć ryzyko nowotworu o 12 procent - informuje "British Journal of Cancer".
Nawet dieta mająca tylko niektóre elementy diety śródziemnomorskiej może obniżyć ryzyko nowotworu o 12 procent - informuje "British Journal of Cancer".
Ceniona za swoje zdrowotne walory dieta śródziemnomorska, typowa zwłaszcza dla mieszkańców Hiszpanii i Grecji, obfituje w owoce, warzywa, ryby, oliwę i wino, natomiast zawiera mało czerwonego mięsa.
Trwające osiem lat badania nad wpływem diety na zdrowie zostały przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda na 26 tys. Greków. Okazało się, że samo tylko zwiększone spożycie oliwy obniża zagrożenie nowotworami o 9 procent, zaś ograniczenie spożycia czerwonego mięsa i większe spożycie grochu, fasoli oraz soczewicy daje ryzyko o 12 procent mniejsze.
Inne badania - przeprowadzone przez naukowców z Institute of Food Research w Norwich - wykazały, że dodawanie do posiłku brokułów ogranicza ryzyko raka prostaty w przypadku mężczyzn z genetyczną predyspozycją do tej choroby. PMW
PAP - Nauka w Polsce / 2008-07-04