Dwuletnia roślina warzywna z rodziny krzyżowych, której ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego. Jarmuż był znany już w epoce brązu. Cenili go starożytni Grecy i Rzymianie - uprawiali kilka jego odmian.
Dwuletnia roślina warzywna z rodziny krzyżowych, której ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego. Jarmuż był znany już w epoce brązu. Cenili go starożytni Grecy i Rzymianie - uprawiali kilka jego odmian.
We Francji stał się popularny w XIII wieku. W Polsce zaczęto uprawiać to warzywo dopiero w XVII wieku.
Częścią jadalną są duże kędzierzawe liście w kolorze od zielonego do ciemnozielonego niekiedy z odcieniem fioletowym. Spożywać je można dopiero po pierwszych mrozach, bowiem wtedy zawierają mniej goryczy.
Istnieją też odmiany bez goryczki.
Jarmuż jest bogaty w: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fluor, witaminy: E, B1, B2, PP, B5, H, C.