Brokuł, jednoroczna roślina z rodziny krzyżowych. Jej ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego, gdzie była znana w starożytności.
Brokuł, jednoroczna roślina z rodziny krzyżowych. Jej ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego, gdzie była znana w starożytności. Moda na brokuły przyszła po roku 1920, kiedy w Stanach Zjednoczonych zaczęto je reklamować jako wysokowartościowe warzywo o niebanalnym smaku.
Smaczny i zdrowy.
Brokuł, czyli „broccoli italiana", jest warzywem zasobnym w witaminy A, C, B1, B2, PP oraz sole mineralne takie, jak: wapń, żelazo, fosfor, magnez, siarka i potas. Jest również bogaty w białko i beta - karoten (ma go więcej, niż marchewka).
Skutecznie przeciwdziała rozwojowi nowotworów - dzięki selenowi można się ustrzec raka prostaty, a sulforafan walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój wrzodów i raka żołądka. Składnik ten jest również dobry dla oczu, ponieważ neutralizuje szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego. Pamiętajmy także, iż 100g. brokułów to tylko 36 kalorii.
Podczas gotowania pojawia się specyficzny zapach, aby go zniwelować wystarczy dodać do wody kilka łyżek mleka, skórkę od chleba lub szczyptę gałki muszkatołowej i gotować bez przykrycia. Brokuły można również gotować na parze.