Mangan

Mangan bierze udział w budowie enzymów metabolizujących glukozę i kwasy tłuszczowe, jest elementem strukturalnym kości i skóry.

Mangan bierze udział w budowie enzymów metabolizujących glukozę i kwasy tłuszczowe, jest elementem strukturalnym kości i skóry.

Do czego jest potrzebny naszemu organizmowi

Mangan  jest pierwiastkiem śladowym wchodzącym w skład wielu tkanek i enzymów.

  • ubierze udział w prawidłowym tworzeniu kośćca
  • uczynnia enzymy biorące udział w syntezie białek, kwasów nukleinowych, glikokortykosterydów, w metabolizmie cukrów i procesach krzepnięcia krwi.
  • zwiększa płodność
  • wpływa na przemiany tłuszczów i cholesterolu
  • reguluje pracę układu nerwowego
  • ułatwia przuswajanie witamin C i B
  • odgrywa ważną rolę w tworzeniu tyroksyny, głównego hormonu tarczycy
  • konieczny jest do prawidłowego trawienia i wchłaniania składników odżywczych.


Źródła Manganu

  • żurawina
  • czarne jagody
  • pełnoziarniste produkty zbożowe
  • orzechy
  • zielone warzywa
  • warzywa strączkowe
  • buraki
  • herbata
  • szpinak.


Kiedy jest go za mało.

Niedobór manganu powoduje opóźnienia w rozwoju fizycznym, powstawanie wad kośćca, zmniejszenie płodności. Duże spożycie wapnia i fosforu hamuje wchłanianie manganu, podobnie jak kwas fitynowy zawarty w otrębach i fasoli.

Kiedy jest go za dużo

Może ograniczać przyswajanie w przewodzie pokarmowym, żelaza, wapnia, cynku, miedzi i magnezu.