Mangan bierze udział w budowie enzymów metabolizujących glukozę i kwasy tłuszczowe, jest elementem strukturalnym kości i skóry.
Mangan bierze udział w budowie enzymów metabolizujących glukozę i kwasy tłuszczowe, jest elementem strukturalnym kości i skóry.
Do czego jest potrzebny naszemu organizmowi
Mangan jest pierwiastkiem śladowym wchodzącym w skład wielu tkanek i enzymów.
- ubierze udział w prawidłowym tworzeniu kośćca
- uczynnia enzymy biorące udział w syntezie białek, kwasów nukleinowych, glikokortykosterydów, w metabolizmie cukrów i procesach krzepnięcia krwi.
- zwiększa płodność
- wpływa na przemiany tłuszczów i cholesterolu
- reguluje pracę układu nerwowego
- ułatwia przuswajanie witamin C i B
- odgrywa ważną rolę w tworzeniu tyroksyny, głównego hormonu tarczycy
- konieczny jest do prawidłowego trawienia i wchłaniania składników odżywczych.
Źródła Manganu
- żurawina
- czarne jagody
- pełnoziarniste produkty zbożowe
- orzechy
- zielone warzywa
- warzywa strączkowe
- buraki
- herbata
- szpinak.
Kiedy jest go za mało.
Niedobór manganu powoduje opóźnienia w rozwoju fizycznym, powstawanie wad kośćca, zmniejszenie płodności. Duże spożycie wapnia i fosforu hamuje wchłanianie manganu, podobnie jak kwas fitynowy zawarty w otrębach i fasoli.
Kiedy jest go za dużo
Może ograniczać przyswajanie w przewodzie pokarmowym, żelaza, wapnia, cynku, miedzi i magnezu.