Mięso drobiowe zawiera duże ilości białka i małe ilości tłuszczu zwłaszcza mięso z piersi kurczaków i indyków. W porównaniu z wieprzowiną i wołowiną charakteryzuje się większą wartością odżywczą i dietetyczną.
Mięso drobiowe zawiera duże ilości białka i małe ilości tłuszczu zwłaszcza mięso z piersi kurczaków i indyków. W porównaniu z wieprzowiną i wołowiną charakteryzuje się większą wartością odżywczą i dietetyczną.
Główne zalety drobiu:Mięso drobiowe to surowiec uniwersalny i łatwy do przyrządzenia. Drób jest znakomity w zasadzie w każdej postaci: pieczony, duszony, gotowany, smażony; na zimno i na gorąco; na słodko i pikantny.
- duża zawartość cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B, zwiększających zdolność organizmu do pobierania energii z pożywienia i wzmacniających układ odpornościowy,
- wyższa zawartość pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego przez organizm białka,
- niższy udział kolagenu (białka niepełnowartościowego),
- mniej tłuszczu i dzięki temu niższa wartość energetyczna (wieprzowina ma niemal pięć razy więcej tłuszczu, a wołowina dwa razy więcej, niż części jadalne kurcząt),
- tłuszcz zlokalizowany głównie pod skórą, a nie wewnątrz mięsa, co ułatwia jego oddzielenie,
- więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- niższa temperatura topnienia tłuszczu,