Makrela

Makrela to niewielka ryba wielkości śledzia. Jej mięso ma czerwonawy kolor, jest smaczne, choć tłuste.

Makrela to niewielka ryba wielkości śledzia. Jej mięso ma czerwonawy kolor, jest smaczne, choć tłuste. To nasz sprzymierzeniec w walce z dziećmi, które nie chcą jeść ryb, skarżąc się na ości - w makreli ości jest bardzo mało.


Niestety, makrela jako ryba morska charakteryzuje się ostrym swoistym zapachem. Żeby się go pozbyć, należy:

• przez 1-2 godz. moczyć rybę w mleku z dodatkiem pieprzu, potem osuszyć,

• natrzeć ziołami: majerankiem, estragonem, bazylią lub tymiankiem i zostawić na 30-60 minut w chłodnym miejscu,

• starannie obłożyć startymi na tarce warzywami (cebulą, selerem, pietruszką) lub pokrojoną w plasterki cebulą i wstawić na 1-2 godz. do lodówki.