Sód reguluje gospodarkę wodną naszego ciała. Jest także przekaźnikiem w układzie nerwowym, bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów.
Sód reguluje gospodarkę wodną naszego ciała. Jest także przekaźnikiem w układzie nerwowym, bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów.
Do czego jest potrzebny naszemu organizmowi
- reguluje utrzymanie odpowiedniego ciśnienia osmotycznego i równowagi kwasowo-zasadowej.
- usprawnia pracę mięśni
- stanowi podstawowy składnik płynu komórkowego
Źródła Sodu
- sól kuchenna
- żółty ser
- szpinak
- buraki
- seler
- drób,
- ryby,
- pieczywo
Kiedy jest go za mało.
Sód znajduje się niemal we wszystkich spożywanych pokarmach i przy normalnym odżywianiu nie występują jego braki.
Nadmierna utrata sodu występuje przy niektórych chorobach w czasie obfitych potów jak również przy biegunkach i wymiotach. Sytuacja taka wymaga możliwie szybkiego uzupełnienia braków sodu.
Kiedy jest go za dużo
Przy normalnym odżywianiu nadmiar sodu w organizmie wydalany jest z moczem oraz w mniejszym stopniu z kałem i z potem.
Zbyt duża podaż sodu w diecie:
- wpływa na podwyższenie ciśnienia tętniczego,
- może mieć wpływ na choroby naczyniowe, cukrzycę, uszkodzenie nerek, dolegliwości wątroby, podwyższone stężenie cholesterolu, uczucie zmęczenia.