Dietetyk radzi jak wprowadzać gluten do niemowlecej diety.
Lekarze i naukowcy zadecydowali w latach 70., aby produkty zawierające gluten podawać niemowlętom dopiero w 10. miesiącu, a jeśli malec ma skłonność do uczuleń - nawet po pierwszych urodzinach. Jednak po latach okazało się, że celiakia zaczęła się pojawiać, ale w innej formie, w tzw. postaci ubogoobjawowej (anemia z niedoboru żelaza, zespół przewlekłego zmęczenia, ubytki w szkliwie etc.) W prowadzone zmiany do schematu żywienia niemowląt w 2007 roku mają na celu stopniowe, ostrożne przyzwyczajanie organizmu dziecka do glutenu.
Niemowlęta karmione piersią
- Gdy niemowlę karmione jest piersią, gluten można wprowadzić w 5 miesiącu życia, w formie przecieru jarzynowego z kaszą manną. Podawanie posiłków uzupełniających należy zacząć od małych ilości, np. 3-4 łyżeczek.
- Między 7-9 miesiącem życia można wprowadzić kaszki/kleiki glutenowe (jako samodzielne danie).
- 10-miesięcznemu niemowlęciu można podawać niewielkie ilości pieczywa (np. skórkę od chleba), biszkopty i sucharki.
- Od 11 miesiąca życia zaleca się podawanie produktów zbożowych w połączeniu z produktami mlecznymi.
Zaleca się by wprowadzanie glutenu do diety niemowląt odbywało się stopniowo i w czasie karmienia piersią. Takie rozwiązanie zmniejsza ryzyko choroby trzewnej we wczesnym i prawdopodobnie w późniejszym dzieciństwie.
Niemowlęta karmione sztucznie
- W przypadku dzieci niekarmionych piersią zupy z dodatkiem kaszy manny (gluten) wprowadza się od 6 miesiąca życia.
- Do 9 miesiąca życia należy podawać 1 posiłek dziennie zawierający dodatek kaszki glutenowej.
- W 9 miesiącu życia można do diety dziecka włączyć biszkopt.
- Od 10 miesiąca życia można wprowadzić niewielkie ilości pieczywa, biszkopty i sucharki, a częstość podawania produktów glutenowych można zwiększyć do 4 razy dziennie.
- Wprowadzanie glutenu należy rozpocząć od podawania 2-3g kaszy manny na 100 g posiłku jeden raz w ciągu dnia.
Zobacz również: Gluten w diecie niemowlęcia