Uwielbiam chodzić na targ we wrześniu, kiedy to bogactwo barw różnych warzyw i owoców wylewa się ze straganów. Nareszcie są pyszne jabłka i gruszki, mienią się ze skrzynek kolorowe papryki i pojawiają się one ... dyniowate: kabaczek, cukinia i dynia.
Uwielbiam chodzić na targ we wrześniu, kiedy to bogactwo barw różnych warzyw i owoców wylewa się ze straganów. Nareszcie są pyszne jabłka i gruszki, mienią się ze skrzynek kolorowe papryki i pojawiają się one ... dyniowate: kabaczek, cukinia i dynia.
Warzywa o niezwykłych kształtach, rozmiarach i kolorach. Często niedocenione na naszych stołach i bardzo niedocenione w diecie dzieci. Warzywa te zawierają bogactwo składników odżywczych są lekkostrawne, niskokaloryczne, lekko przeczyszczające a co najważniejsze mogą być składnikiem wielu potraw od zup i sałatek do deserów. Są bogate w witaminy: A,C i z grupy B, oraz zawierają sole mineralne: wapń, potas, żelazo, magnez.
Cukinie, dynie i kabaczki dzięki zawartości sporej ilości błonnika, regulują trawienie. Działanie to jest dodatkowo wspierane przez obecny w nich mannitol, cukier złożony o właściwościach przeczyszczających. Błonnik z dyni jest szczególne ceniony, ponieważ bardzo dobrze toleruje go każdy układ trawienny, nawet najbardziej wrażliwy. Dyniowate mają działanie odkwaszające organizm.
Posiadają jeszcze jedną niezwykle cenną zaletę - charakteryzują się niską zdolnością wiązania azotanów z gleby, czyli w warzywach tych nie odkładają się metale ciężkie. Dlatego są nieocenione w diecie niemowląt!
Wszystkie ww. warzywa dyniowate można podawać dzieciom już po ukończeniu 6 miesiąca życia. Dziecku karmionemu mlekiem modyfikowanym dynię możesz podać już po ukończeniu 5 miesiąca.