Cukinia pieczona z przyprawami i czoskniem dla dziecka po 12 miesiącu
Cukinia pieczona z przyprawami i czoskniem dla dziecka po 12 miesiącu
Składniki:
- cukinia
- ząbek czosnku
- sok z ¼ cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
- posiekany koperek i natka pietruszki
Niezbędne przybory kuchenne
- deska do krojenia
- nóż
- praska do czosnku
- naczynie do zapiekania
Sposób przyrządzenia
Cukinię pokrój w plastry o grubości 3 - 5cm. Oliwę sok z cytryny, przyprawy i zmielony ząbek czosnku wymieszaj. Powstałym sosem natrzyj cukinie z obu stron i ułóż miąższem do góry w naczyniu do zapiekania. Piekarnik nagrzej do 180C i zapiekaj cukinie ok. 15 min. Po wyjęciu posyp koperkiem i natką.
Dla starszego dziecka możesz na wierzch cukini położyć starty żółty ser.
fot.
Fotolia