Cukinia pieczona po 12 miesiącu

Cukinia pieczona z przyprawami i czoskniem dla dziecka po 12 miesiącu

cukinia pieczona

Cukinia pieczona z przyprawami i czoskniem dla dziecka po 12 miesiącu


Składniki:

  • cukinia
  • ząbek czosnku
  • sok z ¼  cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • posiekany koperek i natka pietruszki

Niezbędne przybory kuchenne

  • deska do krojenia
  • nóż
  • praska do czosnku
  • naczynie do zapiekania

Sposób przyrządzenia

Cukinię pokrój w plastry o grubości 3 - 5cm. Oliwę sok z cytryny, przyprawy i zmielony ząbek czosnku wymieszaj. Powstałym sosem natrzyj cukinie z obu stron i ułóż miąższem do góry w naczyniu do zapiekania. Piekarnik nagrzej do 180C i zapiekaj cukinie ok. 15 min. Po wyjęciu posyp koperkiem i natką.

Dla starszego dziecka możesz na wierzch cukini położyć starty żółty ser.

fot.
Fotolia