Pyszny domowy kisiel z malin nie tylko dla niemowlaka.
Pyszny domowy kisiel z malin nie tylko dla niemowlaka.
Składniki
- garść malin
- około 1 szklanki wody mineralnej
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Niezbędne urządzenia kuchenne
- sitko
- garnek
- szklanka
- łyżeczka
- miseczka
Sposób przyrządzania
Maliny starannie przebierz, umyj, przetrzyj przez sito. W małym garnuszku zagotuj ½ wody. Do szklanki wsyp mąkę zalej pozostałą woda i energicznie wymieszaj. Do gotującej się wody dodaj przecier malinowy wymieszaj i powoli cienką strużką wlewaj rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną. Całość intensywnie mieszaj aż do zgęstnienia. Przelej do miseczki i poczekaj aż przestygnie.
Możesz zrobić więcej sosu malinowego i polać nim kisiel przed podaniem.
fot.
osesek.pl