Domowe lody śmietankowe mogą być bazą do tworzenia własnych smaków.
Składniki
- 1 szklanka cukru pudru
- 7 żółtek
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 36%
- 1½ szklanki mleka
Niezbędne przybory kuchenne
- miska
- mikser
- garnek
Sposób przyrządzenia
Żółtka ubij z cukrem bardzo dokładnie. Masa musi być naprawdę puszysta, bo w przeciwnym razie lody będą twarde. Następnie dodaj mleko, wlewaj mleko powoli i cały czas mieszaj. Po dodaniu całego mleka ubijaj masę ponownie. Naczynie, w którym łączymy masę jajeczną z mlekiem możesz postawić na parze tj. na drugim naczyniu, w którym gotuje się woda. Gdy masa jest jednolita przelej ją do garnka i podgrzewaj na niewielkim ogniu, mieszając. Nie dopuścić do zagotowania. Gdy masa zgęstnieje zestaw z ognia, ostudzić. Śmietanę ubij i połącz ją z ostudzoną masą, zmiksuj. Pojemnik, w którym będziesz mrozić lody powinien być schłodzony, napełnij go do 2/3 wysokości i szczelnie zamknij. Masy nie wkładaj od razu do zamrażalnika, bo lody opadną. Najpierw ochłodź ją przez ok. 2h w lodówce. Po tym czasie jeszcze raz zmiksuj i wstaw do zamrażalnika na 1 - 1,5h. Dobrze zamrożoną masę ponownie zmiksuj i wstaw do zamrażalnika. Lody przed podaniem wyjmij na trochę z zamrażalnika, możesz też je jeszcze raz zmiksować.