Muszelki z sosem z cukinii po 24 miesiącu

Cukinia to bardzo fajne warzywo dobre i na placki i na sos do makaronu

przepis na muszelki z sosem z cukinii

Składniki

  • mała cukinia
  • ¼ ząbka czosnku
  • łyżka świeżo posiekanej bazylii
  • ½ małej czerwonej papryki
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta  pieprzu
  • oliwa z oliwek
  • makaron muszelki (lub inny)

Niezbędne przybory kuchenne

  • nóż
  • deska do krojenia
  • patelnia
  • wyciskarka do czosnku
  • garnek
  • blender

Sposób przyrządzania:

Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.

Cukinie posiekaj w drobną kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, obierz ze skóry i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj wyciśnięty przez prasę czosnek, chwile podduś. Dodaj cukinie i paprykę, podlej niewielką ilością wody. Duś wszystko razem ok. 10 min. Pod koniec dodaj sok z cytryny, pieprz i bazylię. Odlej ¼ sosu do miseczki, zmiksuj i wlej na patelnię. Dodaj makaron i wszystko wymieszaj.

fot.
Fotolia