Cukinia to bardzo fajne warzywo dobre i na placki i na sos do makaronu
Składniki
- mała cukinia
- ¼ ząbka czosnku
- łyżka świeżo posiekanej bazylii
- ½ małej czerwonej papryki
- łyżka soku z cytryny
- szczypta pieprzu
- oliwa z oliwek
- makaron muszelki (lub inny)
Niezbędne przybory kuchenne
- nóż
- deska do krojenia
- patelnia
- wyciskarka do czosnku
- garnek
- blender
Sposób przyrządzania:
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
Cukinie posiekaj w drobną kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, obierz ze skóry i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj wyciśnięty przez prasę czosnek, chwile podduś. Dodaj cukinie i paprykę, podlej niewielką ilością wody. Duś wszystko razem ok. 10 min. Pod koniec dodaj sok z cytryny, pieprz i bazylię. Odlej ¼ sosu do miseczki, zmiksuj i wlej na patelnię. Dodaj makaron i wszystko wymieszaj.
fot.
Fotolia