Domowy twaróg możesz też przygotować na słodko, sprawdź jak go zrobić. Palce lizać!
Domowy twaróg możesz też przygotować na słodko, sprawdź jak go zrobić. Palce lizać!
Składniki
- ½ litra mleka
- 2 łyżeczki śmietany lub 3 zsiadłego mleka
Niezbędne przybory kuchenne
- duże szklane lub kamionkowe naczynie
- sito
- gaza
- miska
- garnek
Sposób przyrządzenia
Zagotuj 1½ szklanki mleka, przelej do szklanego lub kamionkowego naczynia, ostudź i zakwaś śmietaną lub zsiadłym mlekiem. Dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu. Po 24 godzinach, wlej pozostałe wrzące mleko i wymieszaj. Przestudzić. Sito wyłóż podwójną warstwą gazy i wylej na nią zawartość naczynia. Pozostaw pod przykryciem do odcieknięcia, ale nie za długo, bo twaróg będzie zbyt suchy i twardy. Odciekniętą masę przełóż do miseczki i utrzyj ją łyżką na bardzo gładką pulchną masę.