Twaróg słodki domowej roboty po 12 miesiącu

Domowy twaróg możesz też przygotować na słodko, sprawdź jak go zrobić. Palce lizać!

przepis na domowy twaróg na słodko

Domowy twaróg możesz też przygotować na słodko, sprawdź jak go zrobić. Palce lizać!


Składniki

  • ½ litra mleka
  • 2 łyżeczki śmietany lub 3 zsiadłego mleka

Niezbędne przybory kuchenne

  • duże szklane lub kamionkowe naczynie
  • sito
  • gaza
  • miska
  • garnek

Sposób przyrządzenia

Zagotuj 1½ szklanki mleka, przelej do szklanego lub kamionkowego naczynia, ostudź i zakwaś śmietaną lub zsiadłym mlekiem. Dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu. Po 24 godzinach, wlej pozostałe wrzące mleko i wymieszaj. Przestudzić. Sito wyłóż podwójną warstwą gazy i wylej na nią zawartość naczynia. Pozostaw pod przykryciem do odcieknięcia, ale nie za długo, bo twaróg będzie zbyt suchy i twardy. Odciekniętą masę przełóż do miseczki i utrzyj ją łyżką na bardzo gładką pulchną masę.

fot.
Fotolia