Możecie jeść ten krem bez wyrzutów sumienia. Wystarczą 3 pełnowartościowe składniki by przygotować krem orzechowy w domu, a potem delektować się jego obłędnym smakiem.
Możecie jeść ten krem kakowo orzechowy bez wyrzutów sumienia. Wystarczą 3 pełnowartościowe składniki by przygotować krem z orzechów i kakao w domu, a potem delektować się jego obłędnym smakiem. Ja najczęściej jem go prosto ze słoika - tylko cicho sza - bo się dzieci dowiedzą.
Jeśli mogę ci coś doradzić, to to, byś kupiła za jednym razem większy zapas orzechów laskowych, bo będziesz robić ten krem bardzo często.
Składniki na krem kakaowy z orzechów laskowych
- 400g orzechów laskowych
- 150 ml syropu klonowego lub płynnego miodu najlepiej lipowy
- 3 łyżki kakao - tylko prawdziwego - najlepiej gdy na opakowaniu jest napisane: 100% organicznych i surowych, sproszkowanych nasion kakaowca
- szczypta cynamonu - opcjonalnie
- 100 ml wody
Niezbędne urządzenia kuchenne
- piekarnik
- mocny blender lub malakser - urządzenie z dobrymi nożami, czyli z opcją do kruszenia lodu
Przepis na krem orzechowy
Rozgrzej piekarnik do 180C i piecz orzechy wyłożone na blachę przez ok 10 minut.
Dzięki temu orzechy nabierają lepszego smaku i łatwo schodzi z nich brązowa skórka. Ja po upieczeniu i przestudzeniu, wsypuje orzechy do papierowej torebki i przez chwilę masuję. A potem wybieram orzeszki pozbawione skórek.
Orzechy przełóż do blendera i w zależności od jego mocy, zajmie ci to około 7-15 minut - miksuj, aż orzechy całkowicie się rozkruszą i zaczną puszczać olej. Na tym etapie powstało masło z orzechów laskowych - pycha!
Kiedy orzechy laskowe, zamienią się w masło orzechowe, dodaj syrop klonowy oraz kakao i miksuj dalej, tak by składniki się połączyły. Następnie powolutku dodawaj wodę - uważaj jednak, nie musisz dodać całej wody, bo krem może wyjść zbyt wodnisty. Jeśli orzechy były bardzo oleiste może okazać się, że woda w ogóle nie będzie potrzebna.
I to już wszystko! Właśnie zrobiłaś domowy krem kakaowy z orzechów laskowych.
Z czym podawać krem orzechowo czekoladowy?
Spróbuj kremu z melonem lub jabłkami pokrojonymi na kawałki albo z bananem - niebo w gębie - to prosty i zdrowy deser dla małych i dużych.
Smacznego!