Pieczone jabłka po 10 miesiącu

Pieczone jabłka w soku z odrobina cynamonu, cudownie pachną i wybornie smakują.

pieczone jabłka w soku

Składniki

  • słodkie jabłko
  • ok. 100 ml soku jabłkowego
  • łyżeczka cukru pudru
  • szczypta cynamonu w proszku
  • odrobina masła

Niezbędne przybory kuchenne

  • nóż
  • nożyk do wykrawania gniazd nasiennych
  • widelec
  • piekarnik nagrzany do 180C
  • naczynie do zapiekania
  • folia aluminiowa

Sposób przyrządzania:

Jabłka umyj, nie obieraj. Wydrąż gniazda nasienne a skórkę ponakłuwaj widelcem. Jabłka ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej sokiem. Do wnętrza jabłka wsyp łyżeczkę cukru pudru i odrobinę masła, z wierzchu oprósz cynamonem. Piecz w temperaturze 180C przez 45 minut.

fot.
Fotolia