Kisiel wiśniowy po 9 miesiącu

Domowy kisiel jest prosty i ekspresowy w przygotowaniu - kisiel z torebki nawet koło niego nie stał :-)

domowy kisiel wiśniowy

Składniki

  • ½ szklanki wypestkowanych wiśni ( świeżych, z mrożonki lub z kompotu)
  • 100 ml wody mineralnej
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Niezbędne przybory kuchenne

  • garnuszek
  • szklanka
  • łyżeczka
  • łyżka do mieszania

Sposób przyrządzenia

W garnuszku zagotuj wodę. Odlej 50 ml wody do szklanki. Wiśnie umyj i wrzuć do wrzątku. Całość zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. W szklance rozmieszaj z wodą mąkę ziemniaczaną i dolej do garnuszka z wiśniami. Całość zagotuj cały czas mieszając.

Podaj po ostudzeniu.

Uwagi

  • Od 11 miesiąca owoce siekamy.
  • Po ukończeniu roku owoce dodajemy w całości.
fot.
Fotolia