Domowy kisiel jest prosty i ekspresowy w przygotowaniu - kisiel z torebki nawet koło niego nie stał :-)
Składniki
- ½ szklanki wypestkowanych wiśni ( świeżych, z mrożonki lub z kompotu)
- 100 ml wody mineralnej
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Niezbędne przybory kuchenne
- garnuszek
- szklanka
- łyżeczka
- łyżka do mieszania
Sposób przyrządzenia
W garnuszku zagotuj wodę. Odlej 50 ml wody do szklanki. Wiśnie umyj i wrzuć do wrzątku. Całość zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. W szklance rozmieszaj z wodą mąkę ziemniaczaną i dolej do garnuszka z wiśniami. Całość zagotuj cały czas mieszając.
Podaj po ostudzeniu.
Uwagi
- Od 11 miesiąca owoce siekamy.
- Po ukończeniu roku owoce dodajemy w całości.
fot.
Fotolia