Wypróbuj przepis na domowy kwaśny twaróg, to naprawdę nie jest trudne, a jakie smaczne!
Wypróbuj przepis na domowy kwaśny twaróg, to naprawdę nie jest trudne, a jakie smaczne!
Składniki
- ½ litra mleka
- 2 łyżeczki śmietany
Niezbędne przybory kuchenne
- duże szklane lub kamionkowe naczynie
- sito
- gaza
- miska
- garnek
Sposób przyrządzenia
Mleko zagotuj, wlej do szklanego lub kamionkowego naczynia, ostudź i zakwaś śmietaną. Dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu. Po 24 godzinach wstaw naczynie do większego garnka, w którym znajduje się woda o temp. ok 500C. Delikatnie mieszaj i trzymaj mleko tak długo w ciepłej kąpieli, aż oddzieli się od niego serwatka. Za długie ogrzewanie może spowodować ścięcie się mleka w twarde grudki, przez co twaróg stanie się suchy i niesmaczny.
fot.
Fotolia