Pasztet z warzyw po 12 miesiącu

Jak przemycić warzywa w diecie niemowlaka, może w domowym warzywnym pasztecie, zobacz jak go przygotować. Pasztet z warzyw dla niemowlęcia po 12 miesiącu.

dania wegetariańskie dla dzieci

Jak przemycić warzywa w diecie niemowlaka, może w domowym warzywnym pasztecie, zobacz jak go przygotować. Pasztet z warzyw dla niemowlęcia po 12 miesiącu.

Składniki do przygotowania pasztetu warzywnego dla dzieci 

  • marchewka
  • pietruszka
  • ½ selera
  • biała i jasno zielona część pora
  • czerstwa bułka pszenna
  • jajko
  • 2 łyżki sera twarogowego
  • tymianek
  • majeranek
  •  pieprz ziołowy
  • kawałeczek masła
  • łyżka bułki tartej

Niezbędne przybory kuchenne do przygotowania pasztetu warzywnego dla niemowlaka 

  • garnek
  • maszynka do mielenia
  • mikser
  • forma jak do keksa
  • piekarnik

Pasztet warzywny dla dzieci – sposób przyrządzenia 

Piekarnik nagrzej do 1800C.

Warzywa dokładnie umyj i obierz.

W garnku zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć warzywa. Gotuj je do miękkości.

Czerstwą bułkę namocz w wodzie, w której gotowały się warzywa, odciśnij.

Jajko umyj i oddziel żółtko od białka. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę.

Warzywa, ser i bułkę przepuść przez maszynkę do mielenia. Masę przypraw ziołami, solą i pieprzem.

Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Masę wymieszaj delikatnie z ubitym na sztywno białkiem.

Formę wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Do tak przygotowanej formy przełóż masę i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piecz ok. 30 min. do zrumienienia powierzchni.

Pasztet możesz podać na ciepło lub na zimno.

fot.
Fotolia