Jak przemycić warzywa w diecie niemowlaka, może w domowym warzywnym pasztecie, zobacz jak go przygotować. Pasztet z warzyw dla niemowlęcia po 12 miesiącu.
Jak przemycić warzywa w diecie niemowlaka, może w domowym warzywnym pasztecie, zobacz jak go przygotować. Pasztet z warzyw dla niemowlęcia po 12 miesiącu.
Składniki do przygotowania pasztetu warzywnego dla dzieci
- marchewka
- pietruszka
- ½ selera
- biała i jasno zielona część pora
- czerstwa bułka pszenna
- jajko
- 2 łyżki sera twarogowego
- tymianek
- majeranek
- pieprz ziołowy
- kawałeczek masła
- łyżka bułki tartej
Niezbędne przybory kuchenne do przygotowania pasztetu warzywnego dla niemowlaka
- garnek
- maszynka do mielenia
- mikser
- forma jak do keksa
- piekarnik
Pasztet warzywny dla dzieci – sposób przyrządzenia
Piekarnik nagrzej do 1800C.
Warzywa dokładnie umyj i obierz.
W garnku zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć warzywa. Gotuj je do miękkości.
Czerstwą bułkę namocz w wodzie, w której gotowały się warzywa, odciśnij.
Jajko umyj i oddziel żółtko od białka. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę.
Warzywa, ser i bułkę przepuść przez maszynkę do mielenia. Masę przypraw ziołami, solą i pieprzem.
Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Masę wymieszaj delikatnie z ubitym na sztywno białkiem.
Formę wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Do tak przygotowanej formy przełóż masę i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz ok. 30 min. do zrumienienia powierzchni.
Pasztet możesz podać na ciepło lub na zimno.