Witaj w bazie wiedzy Vitalii!

Na tej stronie wyjaśniamy pojęcia pojawiające się w naszym serwisie.

Wyniki wyszukiwania:

Indeks:

B

Barwniki

Są to substancje nadające lub przywracające żywności barwę, obejmujące naturalne składniki żywności i naturalne źródła, które w normalnych warunkach ani nie są same spożywane jako żywność ani nie są stosowane jako typowe składniki żywności. Otrzymuje je się ze środków spożywczych lub surowców natrualnych poprzez ekstrakcję.

Białko

związek organiczny zbudowany z co najmniej stu aminokwasów. W organizmie człowieka pełni wiele funkcji, m.in.: jest materiałem budulcowym, wchodzi w skład hormonów, pełni funkcje odpornościowe. Bez udziału białek nie jest możliwy wzrost i rozwój organizmu. Białko dzielimy na pełno- i niepełnowartościowe. Zapotrzebowanie na białko wg IŻŻ (2020) dla populacji polskiej dla osób powyżej drugiego roku życia wynosi między 10% a 20% zapotrzebowania na energię.

Białko niepełnowartościowe

charakteryzujące się małym stężeniem jednego lub kilku aminokwasów egzogennych. Należą tu białka roślin: zbóż, warzyw, ziemniaków. Spośród białek roślinnych największą wartość ma białko roślin strączkowych.

Białko pełnowartościowe

Jest to białko o dużej wartości biologicznej, zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach oraz w odpowiednim wzajemnym stosunku. Do białek tych zalicza się białka produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak mięso, mleko i jaja.

Biegunka

U osób dorosłych biegunkę definiuje się jako oddanie minimum jednego płynnego stolca na dobę.

Bilans energetyczny

stosunek energii spożytej z pokarmem, a energii zużytej przez organizm. Energię zużywamy na podstawową przemianę materii (PPM) oraz energię zużytą na aktywność fizyczną w ciągu dnia. Bilans energetyczny może być dodatni, zerowy i ujemny. Zerowy bilans energetyczny jest wtedy, kiedy energia spożyta jest równa energii zużytej, taka równowaga zapewnia dorosłemu człowiekowi utrzymanie stałej masy ciała. Jeśli chcemy schudnąć należy wprowadzić organizm w bilans ujemny. Wtedy od Całkowitej Przemiany Materii odejmujemy do 400 kcal. Ważne aby ta kaloryczność nie była niższa niż PPM. Tutaj możesz obliczyć CPM https://vitalia.pl/kalkulatory/kalkulator-zapotrzebowania-kalorycznego-cpm.html

Błonnik

inaczej włókno pokarmowe. To pozostałość komórek roślinnych opornych na działanie enzymów trawiennych człowieka, mogą być częściowo są hydrolizowane przez bakterie bytujące w jelicie grubym. Jeden gram błonnika dostarcza 2 kcal.

Błonnik nierozpuszczalny

Celuloza, hemiceluloza, ligniny, skrobia oporna - stanowi błonnik rozpuszczalny. Błonnik nierozpouszczalny w dużych ilościach znajduje się w nieprzetworzonych produktach zbożowych, otrębach, nasionach, orzechach. Funkcje za które jest odpowidzialny to: przyspieszanie pasażu treści pokarmowej, zwiększanie objętości stolca, zmniejszanie wartości energetycznej diety, zwiększanie wydzielania soków trawiennych, wiązanie i buforowanie nadmiaru kwasu solnego w żołądku.

Błonnik rozpuszczalny

W skład błonnika rozpuszczalnego wchodzą gumy i pektyny. Główne źródła to płatki owsiane, soczewica, jabłka, pomarańcze, gruszki, otręby owsiane, truskawki, orzechy, nasiona lnu, fasola, groch, seler, marchew. Opóźnia wchłanianie glukozy, utrudnia wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym, wiąże kwasy żółciowe, zwiększa wydalanie tłuszczów, wychwytuje jony metali ciężkich.

BMI – Body Mass Index

współczynnik masy ciała, który obliczamy, dzieląc masę ciała podaną w kilogramach przez wzrost podniesiony do kwadratu (podany w metrach). Tutaj możesz obliczyć swoje BMI https://vitalia.pl/kalkulatory/wskaznik-bmi.html

Bulimia

Jest to choroba psychiczna. Polega na występowaniu epizodów gwałtownego objadania się, a następnie dokonywania czynności kompensujących takich jak wywoływanie wymiotów, nadużywanie środków przeczyszczających oraz wykonywanie bardzo intensywnych ćwiczeń fizycznych.

Darmowa Diagnoza Dietetyczna

Sprawdź za darmo kiedy schudniesz

kg

kg

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.