- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Na tej stronie wyjaśniamy pojęcia pojawiające się w naszym serwisie.
Wyniki wyszukiwania:
W
Weganizm
Odmiana wegetarianizmu wykluczająca wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, także leki oparte na tkankach zwierzęcych oraz miód.
Wegetarianizm
Rodzaj diety, który wyklucza spożywanie mięsa, ryb i niektórych, bądź wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego.
Węglowodany
Główne źródło energii dla organizmu. Ze względu na znaczenie w żywieniu człowieka w tej grupie związków wyróżniamy cukry (złożone i proste) i poliole. Natomiast biorąc pod uwagę ich metabolizm dzielimy je na: przyswajalne (trawione i wchłaniane w jelicie cienkim) i na nieprzyswajalne (które nie ulegają trawieniu, przechodzą niezmienione do jelita grubego). Z punktu widzenia fizjologii żywienia najkorzystniejszą formą węglowodanów są węglowodany złożone, ich zródłem sa produkty pelnoziarniste.
WHO (World Health Organization)
Światowa Organizacja Zdrowia, jej zadaniem jest działanie na rzecz zwiększenia współpracy między państwami w dziedzinie ochrony zdrowia i zwalczania epidemii chorób zakaźnych, a także ustalanie norm dotyczących składu lekarstw i jakości żywności.
WHR (Waist to Hip Ratio)
To stosunek obwodu talii do obwodu bioder, stanowi wskaźnik dystrybucji tkanki tłuszczowej w ciele człowieka i jest wyznacznikiem określającym rodzaj sylwetki (sylwetka w kształcie gruszki bądź jabłka) oraz typ otyłości (otyłość brzuszna bądź pośladkowo-udowa).
Wolne rodniki
Substancje bardzo reaktywne, powstające w procesach wytwarzania energii z udziałem tlenu, zwane również reaktywnymi formami tlenu. W małej ilości są niezbędne człowiekowi, ale ich nadmiar doprowadza do uszkodzeń komórek. Optymalna ilość przeciwutleniaczy w diecie reguluje ilość wolnych rodników.
WWA
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne - są to związki organiczne zawierające w swojej budowie pierścienie aromatyczne. Powstają podczas niecałkowitego spalania. WWA możemy znaleźć w żywności wędzonej, smażonej i nieprawidłowo grillowanej. Związki te dostają się do pożywienia także przez zanieczyszczenia środowiska. Niektóre z nich mają udowodnione działanie rakotwórcze.
Wysoki indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny powyżej wartości 70. Produkty i potrawy o wysokim indeksie glikemicznym powodują gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi. Wysoki indeks glikemiczny posiadają np.: ziemniaki puree i gotowane, miód, dynia, arbuz.
Darmowa Diagnoza Dietetyczna
Sprawdź za darmo kiedy schudniesz