- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Na tej stronie wyjaśniamy pojęcia pojawiające się w naszym serwisie.
Wyniki wyszukiwania:
S
Skaza białkowa
Alergia na białko mleka krowiego, objawia się ona atopowym zapaleniem skóry. U dzieci skutkuje gorszym przyrostem masy działa, a w skrajnych przypadkach może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Skaza białkowa dotyczy zazwyczaj dzieci i daje o sobie znać w 1 roku życia. Pocieszający jest fakt, że w większości przypadków znika samoistnie. Leczenie skazy polega na eliminacji białka mleka krowiego, czyli nabiału i produktów, które mogą zawierać nabiał.
Składniki mineralne
Spełniją w organizmie rolę substancji regulujacych przemianę materii, są także składnikiem budulcowym. Zaliczane są do niezbędnych składników, ponieważ organizm nie potrafi ich syntetzywoać. Dzielimi je na makro- i mikroelementy. Makroelementy to te których zapotrzebowanie przekracza 100mg/dzień - należą do nich: wapń, fosfor, magnez, sód, potas, chlor. Mikroelementy wystarczają człowiekowi w ilościach poniżej 100 mg/dzień - należą do nich żelazo, jod, cynk, mangan, miedź, kobalt, molibden, fluor, selen, chrom.
Stan odżywienia
Stan organizmu człowieka wynikający ze zwyczajowego sposoby żywienia. Do oceny stanu odżywienia wykorzystuje się wywiad żywieniowy, badania antropometryczne, badania biochemiczne i badania immunologiczne.
Stanole roślinne
Substancje naturalnie występujące w roślinach, które strukturalnie są podobne do cholesterolu. Zwiększenie spożycia stanoli powoduje obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Stanole znajdziemy w owocach, orzechach, zbożach i olejach roślinnych.
Sterole
Jest to grupa tłuszczy (lipidów). Głównym sterolem niepożądanym, występującym w organizmie człowieka jest cholesterol. Sterole występujące w roślinach nazywane są fitosterolami.
Suplementy diety
Środki spożywcze, których celem jest uzupełnienie normalnej diety, zazwyczaj są to skoncetrowane preparaty witamin lub składników mienralnych. Suplementy nie są i nie powinny być traktowane jak leki lecz jedynie jako środek wspomagający dietę człowieka.
Synbiotyki
Mieszanki probiotyków i prebiotyków. Stosowanie synbiotyków zwiększa szybkość przywrócenia optymalnego składu mikroflory jelitowej. Do tej grupy zalicza się np. napoje owocowe zawierające żywe kultury bakterii kwasu mlekowego.
Darmowa Diagnoza Dietetyczna
Sprawdź za darmo kiedy schudniesz