- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Na tej stronie wyjaśniamy pojęcia pojawiające się w naszym serwisie.
Wyniki wyszukiwania:
T
Tempo metabolizmu
Szybkość przemiany materii - jest uzależnione od wielu czynników, takich jak: wysiłek fizyczny, masa ciała, temperatura ciała, wiek, płeć, klimat oraz dieta.
Termogeneza poposiłkowa
Zwiększone tempo metabolizmu związane ze spożyciem i przetwarzaniem pokarmu. Wytwarzanie ciepła wiąże się ze zwiększonym zużyciem energii potrzebnej do strawienia pokarmów.
Tłuszcze nasycone
Występują głównie w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, ich wysokie spożycie jest niezdrowe. Przyczyniają się do otyłości, zwiększenia poziomu złego cholesterolu i ryzyka wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca.
Tłuszcze nienasycone
Występują w postaci jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W skład nienasyconych kwasów tłuszczowych wchodzą NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Tłuszcze te występują w orzechach, rybach i olejach roślinnych. Obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.
Tłuszcze pokarmowe
Obecne w tkankach roślin oraz zwierząt. Stanowią bogate źródło energii dla organizmu. Ich odpowiednia podaż jest konieczna dla utrzymania prawidłowych funkcji organizmu. Jedną ze składowych tłuszczy pokarmowych są kwasy tłuszczowe.
Trójglicerydy
Związki organiczne zbudowane z kwasów tłuszczowych i glicerolu. Trójglicerydy są tłuszczami prostymi. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym na bieżące potrzeby organizmu lub są też magazynowane jako materiał zapasowy w postaci tkanki tłuszczowej. Ich podwyższone stężenie w krwi jest związane z ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
Darmowa Diagnoza Dietetyczna
Sprawdź za darmo kiedy schudniesz