- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Na tej stronie wyjaśniamy pojęcia pojawiające się w naszym serwisie.
Wyniki wyszukiwania:
G
Gęstość enegetyczna
Oznacza ilość kilokalorii w jednej jednostce jedzenia.
Gęstość odżywcza
Jest ilością składników pokarmowych przypadających na jedną kilokalorię. Zalecane jest spożycie żywności o wysokiej gęstości odżywczej.
Glikemia
Stężenie glukozy we krwi. Norma dla glikemii na czczo z krwi żylnej wynosi 70 – 100 mg/dl (4,0 – 5,5 mmol/l).
Glikogen
Jest polisacharydem gromadzonym w wątrobie oraz mieśniach szkieletowych. Stanowi zapasowe źródło energii
Gluten
To mieszanina białek gliadyny i gluteiny występująca w ziarnach zbóż pszenicy, żyta i jęczmienia. Eliminowany jest w diecie osób chorych na celiakie.
GMF (ang. Genetically Modified Food)
Żywność zawierająca, składająca się lub wyprodukowana z GMO. W Polsce na etykietach żywności genetycznie modyfikowanej musi znajdować się informacja: "Ten produkt zawiera organizmy zmodyfikowane genetycznie" lub "Ten produkt zawiera zmodyfikowany(-e/-ą genetycznie[nazwa organizmu(-ów)]".
GMO (ang. Genetically Modified Organism)
Są to organizmy, których materiał genetyczny (DNA) został celowo zmodyfikowany na drodze niewystępującej w naturze.
Darmowa Diagnoza Dietetyczna
Sprawdź za darmo kiedy schudniesz