Witaj w bazie wiedzy Vitalii!

Na tej stronie wyjaśniamy pojęcia pojawiające się w naszym serwisie.

Wyniki wyszukiwania:

Indeks:

G

Gęstość enegetyczna

Oznacza ilość kilokalorii w jednej jednostce jedzenia.

Gęstość odżywcza

Jest ilością składników pokarmowych przypadających na jedną kilokalorię. Zalecane jest spożycie żywności o wysokiej gęstości odżywczej.

Glikemia

Stężenie glukozy we krwi. Norma dla glikemii na czczo z krwi żylnej wynosi 70 – 100 mg/dl (4,0 – 5,5 mmol/l).

Glikogen

Jest polisacharydem gromadzonym w wątrobie oraz mieśniach szkieletowych. Stanowi zapasowe źródło energii

Gluten

To mieszanina białek gliadyny i gluteiny występująca w ziarnach zbóż pszenicy, żyta i jęczmienia. Eliminowany jest w diecie osób chorych na celiakie.

GMF (ang. Genetically Modified Food)

Żywność zawierająca, składająca się lub wyprodukowana z GMO. W Polsce na etykietach żywności genetycznie modyfikowanej musi znajdować się informacja: "Ten produkt zawiera organizmy zmodyfikowane genetycznie" lub "Ten produkt zawiera zmodyfikowany(-e/-ą genetycznie[nazwa organizmu(-ów)]".

GMO (ang. Genetically Modified Organism)

Są to organizmy, których materiał genetyczny (DNA) został celowo zmodyfikowany na drodze niewystępującej w naturze.

Darmowa Diagnoza Dietetyczna

Sprawdź za darmo kiedy schudniesz

kg

kg

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.