- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Na tej stronie wyjaśniamy pojęcia pojawiające się w naszym serwisie.
Wyniki wyszukiwania:
H
HDL cholesertol (ang. High Density Lipoprotein)
Jedna z frakcji cholesterolu. U mężczyzn jego poziom we krwi powinien być większy niż 40 mg/dl, u kobiet – 50 mg/dl. Potocznie nazywany "dobrym cholesterolem".
Hipercholesterolemia
Nieprawidłowe stężenie cholesterolu ogólnego i poszczególnych frakcji w surowicy.
Hiperglikemia
Podwyższony poziom glukozy we krwi. Przyjmuje się, że wartości na czczo powinny mieścić się w przedziale 80-99 mg/dl, a glikemia 2 h po posiłku nie powinna przekraczać 140 mg/dl.
Hipoglikemia
obniżenie stężenia glukozy we krwi poniżej 70 mg/dl.
Homocysteina
Organiczny związek powstający z metioniny. Podwyższony poziom homocysteiny wiąże się ze wzrostem ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
Darmowa Diagnoza Dietetyczna
Sprawdź za darmo kiedy schudniesz