Witaj w bazie wiedzy Vitalii!

Na tej stronie wyjaśniamy pojęcia pojawiające się w naszym serwisie.

Wyniki wyszukiwania:

Indeks:

H

HDL cholesertol (ang. High Density Lipoprotein)

Jedna z frakcji cholesterolu. U mężczyzn jego poziom we krwi powinien być większy niż 40 mg/dl, u kobiet – 50 mg/dl. Potocznie nazywany "dobrym cholesterolem".

Hipercholesterolemia

Nieprawidłowe stężenie cholesterolu ogólnego i poszczególnych frakcji w surowicy.

Hiperglikemia

Podwyższony poziom glukozy we krwi. Przyjmuje się, że wartości na czczo powinny mieścić się w przedziale 80-99 mg/dl, a glikemia 2 h po posiłku nie powinna przekraczać 140 mg/dl.

Hipoglikemia

obniżenie stężenia glukozy we krwi poniżej 70 mg/dl.

Homocysteina

Organiczny związek powstający z metioniny. Podwyższony poziom homocysteiny wiąże się ze wzrostem ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Darmowa Diagnoza Dietetyczna

Sprawdź za darmo kiedy schudniesz

kg

kg

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.