- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Na tej stronie wyjaśniamy pojęcia pojawiające się w naszym serwisie.
Wyniki wyszukiwania:
L
Laktacja
Jest procesem produkcji i wydzialania mleka przez gruczoły piersiowe, oznacza też sam proces karmienia. Jest preferonwanym sposobem karmienia, przynoszącym szereg korzyści dla rozowoju dziecka.
Laktoza
To dwucukier złożony z galaktozy i glukozy. Jego głównym źródłem jest mleko. W trakcie fermentacji (np. produkcja nabiału) znaczna część laktozy jest rozkładana.
LDL cholesterol (ang. Low-Density Lipoprotein)
To jedna z frakcji cholesterolu. Nadmierna ilość LDL działa miażdżycogennie i związana jest z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Potocznie LDL nazywany jest "złym cholesterolem".
Darmowa Diagnoza Dietetyczna
Sprawdź za darmo kiedy schudniesz