- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Na tej stronie wyjaśniamy pojęcia pojawiające się w naszym serwisie.
Wyniki wyszukiwania:
O
Oligosacharydy
Krótkołańcuchowe węglowodany zawierające od 3 do 9 cząsteczek monosacharydów np. glukozy, fruktozy, galaktozy, połączonych ze sobą wiązaniem glikozydowym. Przykłady oligosacharydów to rafinoza i stachioza, które znajdują się np. w nasionach roślin strączkowych.
Osteoporoza
Choroba metaboliczna układu kostnego, polegająca na postępującym ubytku masy kostnej, co prowadzi do zwiększonej podatności na złamania. Osteoporoza występuje najczęściej u kobiet po menopauzie. Profilaktyka przy tej chorobie polega na dostarczeniu z dietą odpowiedniej ilości wapnia i witaminy D3.
Otyłośc typu gruszka
Otyłość, w której tłuszcz gromadzi się w okolicach pośladkowo-udowych. Występuje przeważnie u kobiet.
Otyłość
To nadmierna ilość tkanki tłuszczowej w organizmie. Otyłość jest rozpoznawana, gdy masa ciała przekracza należną masę ciała o 20%, a wskaźnik BMI wynosi co najmniej 30 kg/m2. Otyłość zwiększa ryzyko zapadalności na niektóre choroby, w tym choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, obturacyjny bezdech senny, niektóre typy nowotworów.
Otyłość typu jabłko
Otyłość, w której tłuszcz gromadzi się w jamie brzusznej (dlatego inne określenia to otyłość brzuszna, centralna), co zwiększa wskaźnik WHR (stosunek talii do bioder).Ten rodzaj otyłości jest definiowany jako obwód talii większy niż 88cm u kobiet i 102cm u mężczyzn lub stosunek WHR większy niż 0,8 u kobiet i 1 u mężczyzn.
Darmowa Diagnoza Dietetyczna
Sprawdź za darmo kiedy schudniesz