Witaj w bazie wiedzy Vitalii!

Na tej stronie wyjaśniamy pojęcia pojawiające się w naszym serwisie.

Wyniki wyszukiwania:

Indeks:

K

Kaloria, Kilokaloria (kcal)

Jednostka w której wyrażane jest zapotrzebowanie na energię. Jedna kilokaloria (kcal) to ilość energii konieczna do ogrzania 1 litra wody o 1oC w granicach od 15 do 16oC. 1 kcal odpowiada 4,184 kJ.

Katabolizm

Jest rozkładem złożonych związków w organizmie w wyniku czego uwalniana jest energia.

Kazeina

Podstawowe białko mleka krowiego. Składa się z kilku frakcji.

Konserwanty

Dodatki do żywności, kórych celem jest przedłużenie terminu przydatności do spożycia.

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (Monounsaturated Fatty Acids, MUFA)

Zawierają jedno wiązanie podwóje, co czyni je kwasami nienasyconymi. Ich źródłem jest głównie oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Mogą działać ochronnie na rozwój miażdżycy i chorób serca. Według WHO - ilość MUFA powinna stanowić 10-15% dziennej energii.

Kwasy tłuszczowe nasycone (Sturated Fatty Acid, SFA)

Ich źródłem jest większość tłuszczy pochodzenia zwierzęcego. Nadmierne spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się do podniesienia frakcji cholestreolu LDL w surowicy krwi, która jest powiązana ze zmianami miażdżycowymi. Według rekomendacji WHO - ilość SFA nie powinna przekraczać 7% dziennej energii.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Należą do PUFA. Do rodziny kwasów omega-3 zalicza się: kwas α-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA).

Kwasy tłuszczowe omega-6

Należą do PUFA. Do rodziny kwasów omega-6 zalicza się: kwas linolowy (LA), kwas arachidonowy (ARA).

Kwasy tłuszczowe trans (Trans Fatty Acids, TFA)

Izomery trans (TFA) powstają przede wszystkim jako niekorzystny efekt uboczny procesów utwardzania (uwodorniania) olejów roślinnych i rybnych. Spożywanie z żywnością izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (Polyunsaturated Fatty Acids, PUFA)

Są niezbędne dla właściwego rozwoju i funkcjonowania człowieka. Zawierają przynajmniej dwa wiązania podwójne. Należą do nich kwasy omega-3 i omega-6. Należy dostarczać je wraz z pożywieniem, ponieważ nie są w wystarczającej ilości syntetyzowne przez organizm.

Darmowa Diagnoza Dietetyczna

Sprawdź za darmo kiedy schudniesz

kg

kg

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.