- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Na tej stronie wyjaśniamy pojęcia pojawiające się w naszym serwisie.
Wyniki wyszukiwania:
C
Cechy organoleptyczne żywności
Zespół cech obejmujących smak, zapach, wygląd, w tym barwę i konsystencję środków spożywczych, które można wyodrębnić i ocenić przy pomocy zmysłów człowieka.
Celiakia
Określana też jako choroba trzewa czy eneropatia glutenozależna. Jest to trwała nietolerancja glutenu, powodująca w większości przypadków problemy z trawieniem i wchłanianiem poszczególnych składników w jelicie. Diganozę stawia lekarz, osoby chore muszą do końca życia stosować dietę bezglutenową.
Cholesterol
Związek steroidowy występujący we wszystkich tkankach zwierzęcych. Nie występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Syntetyzowany jest w organizmie człowieka. W nadmiernych ilościach stanowi jeden z głównych czynników ryzyka miażdżycy. Niezbędny do syntezy błon i kwasów żółciowych, jest prekursorem hormonów sterydowych w korze nadnerczy i gonadach.
Ciśnienie tętnicze
Ciśnienie wywierane przez krew na ścianki tętnic. Za optymlane wartości uznaje się ciśnienie skurczowe <120 mmHg i <80 mmHg ciśnienie rozkurczowe.
CPM – Całkowita Przemiana Materii
Jest całodniowym wydatkiem energetycznym. Oznacza ilość kilokalorii (kcal) jaka powinna być zjedzona aby utrzymać zerowy bilans energetyczny danego dnia. Składowymi CPM są: Podstawowa Przemiana Materii (PPM) i Ponadpodstawowa Przemiana Materii (PPPM), czyli ilość energii potrzebnej do wykonywania czynności dnia codziennego, pracy oraz do przyswajania pokarmów. CPM Możesz obliczyć tutaj https://vitalia.pl/kalkulatory/kalkulator-zapotrzebowania-kalorycznego-cpm.html
Cukier dodany
Oznacza cukry stosowane jako takie lub dodane do żywności podczas jej wytwarzania i produkcji. Należą do tej grupy sacharoza, fruktoza, glukoza, hydrolizaty skrobi (syrop glukozowy, wysokofruktozowy) i inne wyizolowane cukry.
Darmowa Diagnoza Dietetyczna
Sprawdź za darmo kiedy schudniesz