Witaj w bazie wiedzy Vitalii!

Na tej stronie wyjaśniamy pojęcia pojawiające się w naszym serwisie.

Wyniki wyszukiwania:

Indeks:

C

Cechy organoleptyczne żywności

Zespół cech obejmujących smak, zapach, wygląd, w tym barwę i konsystencję środków spożywczych, które można wyodrębnić i ocenić przy pomocy zmysłów człowieka.

Celiakia

Określana też jako choroba trzewa czy eneropatia glutenozależna. Jest to trwała nietolerancja glutenu, powodująca w większości przypadków problemy z trawieniem i wchłanianiem poszczególnych składników w jelicie. Diganozę stawia lekarz, osoby chore muszą do końca życia stosować dietę bezglutenową.

Cholesterol

Związek steroidowy występujący we wszystkich tkankach zwierzęcych. Nie występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Syntetyzowany jest w organizmie człowieka. W nadmiernych ilościach stanowi jeden z głównych czynników ryzyka miażdżycy. Niezbędny do syntezy błon i kwasów żółciowych, jest prekursorem hormonów sterydowych w korze nadnerczy i gonadach.

Ciśnienie tętnicze

Ciśnienie wywierane przez krew na ścianki tętnic. Za optymlane wartości uznaje się ciśnienie skurczowe <120 mmHg i <80 mmHg ciśnienie rozkurczowe.

CPM – Całkowita Przemiana Materii

Jest całodniowym wydatkiem energetycznym. Oznacza ilość kilokalorii (kcal) jaka powinna być zjedzona aby utrzymać zerowy bilans energetyczny danego dnia. Składowymi CPM są: Podstawowa Przemiana Materii (PPM) i Ponadpodstawowa Przemiana Materii (PPPM), czyli ilość energii potrzebnej do wykonywania czynności dnia codziennego, pracy oraz do przyswajania pokarmów. CPM Możesz obliczyć tutaj https://vitalia.pl/kalkulatory/kalkulator-zapotrzebowania-kalorycznego-cpm.html

Cukier dodany

Oznacza cukry stosowane jako takie lub dodane do żywności podczas jej wytwarzania i produkcji. Należą do tej grupy sacharoza, fruktoza, glukoza, hydrolizaty skrobi (syrop glukozowy, wysokofruktozowy) i inne wyizolowane cukry.

Darmowa Diagnoza Dietetyczna

Sprawdź za darmo kiedy schudniesz

kg

kg

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.