- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Na tej stronie wyjaśniamy pojęcia pojawiające się w naszym serwisie.
Wyniki wyszukiwania:
R
RDA (poziom zalecanego spożycia)
RDA (Recomended Dietary Allowances) wartość określająca ilość składnika odżywczego, która wystarcza aby pokryć zapotrzebowanie organizmu na ten składnik u większości osób. Informacja o poziomie zalecanego spożycia (RDA) umieszczana jest na etykietach produktów spożwczych.
Refluks żołądowo-przełykowy
Schorzenie polegające na cofaniu się treści pokarmowej z żołądka do przełyku, co wywołuje dokuczliwe objawy takie jak: zgaga, ból w klatce piersiowej, zapalenie i zwężenie przełyku, kaszel. W chorobie refluksowej istotną kwestią jest odpowiednia, lekkostrawna dieta, która może złagodzić objawy.
Rośliny strączkowe
Warzywa charakteryzujace się stosunkowo dużą zawartością białka, dlatego w pewnym stopniu, mogą zastąpić mięso w diecie. Są tażke źródłem błonnika pokarmowego. Przykłady roślin strączkowych to soja, soczewica, bób, fasola, ciecierzyca.
Darmowa Diagnoza Dietetyczna
Sprawdź za darmo kiedy schudniesz