Witaj w bazie wiedzy Vitalii!

Na tej stronie wyjaśniamy pojęcia pojawiające się w naszym serwisie.

Wyniki wyszukiwania:

Indeks:

R

RDA (poziom zalecanego spożycia)

RDA (Recomended Dietary Allowances) wartość określająca ilość składnika odżywczego, która wystarcza aby pokryć zapotrzebowanie organizmu na ten składnik u większości osób. Informacja o poziomie zalecanego spożycia (RDA) umieszczana jest na etykietach produktów spożwczych.

Refluks żołądowo-przełykowy

Schorzenie polegające na cofaniu się treści pokarmowej z żołądka do przełyku, co wywołuje dokuczliwe objawy takie jak: zgaga, ból w klatce piersiowej, zapalenie i zwężenie przełyku, kaszel. W chorobie refluksowej istotną kwestią jest odpowiednia, lekkostrawna dieta, która może złagodzić objawy.

Rośliny strączkowe

Warzywa charakteryzujace się stosunkowo dużą zawartością białka, dlatego w pewnym stopniu, mogą zastąpić mięso w diecie. Są tażke źródłem błonnika pokarmowego. Przykłady roślin strączkowych to soja, soczewica, bób, fasola, ciecierzyca.

Darmowa Diagnoza Dietetyczna

Sprawdź za darmo kiedy schudniesz

kg

kg

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.