- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Na tej stronie wyjaśniamy pojęcia pojawiające się w naszym serwisie.
Wyniki wyszukiwania:
F
Fluor
Składnik mineralny nazywany pierwiastkiem śladowym ze względu na małą ilość potrzebną człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Pokarmy bogate w naturalny fluor to ryby i inne pokarmy morskie, niektóre gatunki herbaty. Fluor spożywany w nadmiarze jest toksyczny.
Fortyfikacja
Dodawanie składników pokarmowych w ilościach większych niż te występujące naturalnie w produktach. Fortyfikacja ma na celu zmniejszenie występowania niedoborów w populacjach. W Polsce obligatoryjnie wzbogacana jest sól w jod.
Darmowa Diagnoza Dietetyczna
Sprawdź za darmo kiedy schudniesz