Witaj w bazie wiedzy Vitalii!

Na tej stronie wyjaśniamy pojęcia pojawiające się w naszym serwisie.

Wyniki wyszukiwania:

Indeks:

N

Nadciśnienie tętnicze

Wysokie ciśnienie tętnicze krwi, czyli ciśnienie przekraczające wartości: 140 mmHg dla ciśnienia skurczowego i/lub 90 mmHg dla ciśnienia rozkurczowego. Nadciśnienie tętnicze jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Leczenie (oprócz przyjmowania leków obniżających ciśnienie) bazuje na zmianie stylu życia. Istotną kwestią jest ograniczenie spożycia sodu wraz z dietą oraz utrzyamnie odpowiedniej masy ciała.

Nadwaga

Masa ciała powyżej należnej masy ciała, występuje gdy wskaźnik BMI wynosi 25-29,9 kg/m2. Głowną przyczyną nadwagi jest przyjmowanie większej ilości kilokalorii niż organizm wydatkuje. Nadwaga zwiększa ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, miażdżyca.

Należna masa ciała

Jest to prawidłowa masa ciała dla danej osoby, występuje gdy wskaźnik BMI mieśći się w zakresie 18,5-24,9 kg/m2.

Niedoczynność tarczycy

Jest to zaburzenie, w którym tarczyca produkuje za mało hormonów w stosunku do potrzeb organizmu, co prowadzi do spowolnienia procesów metabolicznych. Objawami niedoczynności tarczycy m.in.: zwiększenie masy ciała, uczucie zmęczenia, senność, zaparcia, zaburzenia miesiączkowania, depresja. Niedoczynność tarczccy leczy się przyjmując reguralnie hormony tarczycy.

Niedokrwistość

Inaczej anemia, czyli stan, w którym parametry krwi takie jak hemoglobina i ilość erytrocytów są obniżone. Niedokrwistość może powstać z niedoboru żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Na niedobry żelaza i witaminy B12 szczególnie narażeni są wegetarianie.

Niedowaga

Masa ciała poniżej należnej masy ciała, występuje gdy wskaźnik BMI wynosi poniżej 18,5 kg/m2. Niedowaga może prowadzić m.in. do niewydolnosci krążenia, zaburzeń w funkcjonowaniu układu naczyniowo-sercowego oraz zaburzeń hormonalnych.

Nietolerancja fruktozy

Brak możliwości trawienia i wchłaniania fruktozy. Objawami nietolerancji fruktozy (inaczej cukru owocowego) są: bóle brzucha, niestrawność, mdłości, skurcze, wzdęcia, gazy, biegunki oraz brak energii. Leczenie nietolerancji fruktozy polega na stosowaniu odpowiedniej diety eliminacyjnej.

Nietolerancja laktozy

Niemożność trawienia cukru mlecznego (laktozy) z powodu niedostatecznej ilości lub całkowitego braku enzymu laktazy. Częstymi objawami są wzdęcia, bóle brzucha, gazy i wodniste biegunki. Leczenie polega na stosowaniu diety bezlaktozowej.

Nietolerancja pokarmowa

Nieprawidłowa reakcja organizmu na pokarm, w której nie bierze udziału układ odpornościowy. Może mieć związek ze złym trawieniem lub innymi czynnikami. Nietolerancje objawiają się przeważnie: wzdęciami, bólami brzucha, biegunką, bólami głowy.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które muszą być dostarczone z dietą, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Do NNKT należą kwasy z rodziny omega-6 i omega-3. Warunkują one prawidłowy rozwój i wzrost organizmu, powstają z nich hormony tkankowe, które wpływają na czynność wielu tkanek i narządów. NNKT zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i zakrzepom krwi, zwiększają ukrwienie serca i przyczyniają się do prawidłowej dystrybucji cholesterolu w organizmie.

Niski indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny poniżej wartości 55. Na tych produktach powinna bazować dieta - zwłaszcza osób ze stwierdzoną insulinoopornością lub cukrzycą. Produkty o niskim indeksie glikemicznym to np.: zielone warzywa, pomidory, surowa marchew, nasiona strączkowe, maliny, truskawki, agrest, awokado.

Darmowa Diagnoza Dietetyczna

Sprawdź za darmo kiedy schudniesz

kg

kg

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.