- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Na tej stronie wyjaśniamy pojęcia pojawiające się w naszym serwisie.
Wyniki wyszukiwania:
D
Data minimalnej trwałości
Data minimalnej trwałości, oznaczana jako „najlepiej spożyć przed” albo „najlepiej spożyć przed końcem”. Data, do której prawidłowo przechowywany środek spożywczy zachowuje swoje właściwości. Nie oznacza to, że po przekroczeniu daty jest on niebezpieczny dla zdrowia. Dokładnym znaczeniem daty minimalnej trwałości jest to, że po upływie terminu ważności producent już nie gwarantuje, że produkt będzie utrzymywał tę samą jakość, którą ma produkt świeży.
Diabetyk
Osoba ze zdiagnozowaną cukrzycą.
Dieta
Jest to określony sposób żywienia każdego człowieka. Często kojarzona jest z odchudzaniem, jest to jednak błędne skojarzenie - na diecie jesteśmy zawsze niezależnie od tego co znajdzie się na talerzu.
Disacharydy, dwucukry
Węglowodany składające się z dwóch cukrów prostych połączonych ze sobą. Najpopularniejszym dwucukrem jest sacharoza i laktoza.
Dodatki do żywności (E)
Oznacza każdą substancję, która w normalnych warunkach nie jest spożywana sama jako żywność. Dodawane są w różnym celu do żywności np. przedłużenie terminu przydatności do spożycia. Na etykietach można je znaleźć pod oznaczeniami E (plus odpowiedni numer). Dodatki do żywności mogą być pochodzenia naturalnego i sztucznego.
Darmowa Diagnoza Dietetyczna
Sprawdź za darmo kiedy schudniesz